donderdag 16 augustus 2012

Zo makkelijk kan het zijn


Met een paar vrijwilligers van de wereldwinkel gaan we naar Culemborg om in te kopen. Daar zijn verschillende inkoop-organisaties bij elkaar. Ik kijk mijn ogen uit: zóveel  moois bij elkaar. Deze dingen zijn eigenlijk allemaal handgemaakt, met liefde en geduld. Geen twee dingen zijn precies hetzelfde. Ik houd van handwerk; het is nooit precies recht of symmetrisch, het is niet net als de andere, maar het is uniek, zichzelf. En dat maakt dat handwerk lééft.

Het is leuk om van sommige producten meteen te kunnen zien waar ze vandaan komen. De beeldjes uit Peru zijn herkenbaar vanwege de mutsen en hoeden die de figuurtjes dragen. Sommige sieraden dragen symbolen van de Maya´s & Azteken; zij komen dan ook uit Mexico. Veel producten zijn bijzonder kleurig en stralen levensvreugde uit. Deze producten komen uit landen waar de zon veel schijnt en de kleuren fel en vol zijn.

Wat ik zelf mooi vind, dat weet ik. Maar wat zouden ze in ons dorp willen kopen? Dat vind ik moeilijk in te schatten. Bovendien is er een grens aan het aantal mooie dingen - alleen voor de sier - die je kunt neerzetten in je huis. Gebruiksvoorwerpen zijnl makkelijker: een theepot of onderzetter, slabestek of een snijplank heb je nodig. Dat kun je bij de Hema halen, of dus bij een wereldwinkel.

Maar wat je elke dag weer nodig hebt is eten. ‘Change the world cooking’ – verander de wereld terwijl  je kookt - staat op een schort. Rijst, koffie, thee, cacao: het zijn allemaal producten die we met grote regelmaat gebruiken.

theeplukster in Uganda
foto van internet

Mensen vinden vaak dat geld geven aan ontwikkelingslanden afhankelijk maakt en ze zijn bang dat er veel aan de strijkstok blijft hangen. Liefdadigheid is geen blijvende oplossing – dat denk ik ook. Maar eerlijke handel is dat wél.

We beseffen vaak niet dat zovelen bijdragen aan ons welzijn: de boer die het graan zaaide waar ons brood van gemaakt is, de theeplukster ergens ver weg, die met haar mand op de rug langs de theeplanten gaat, en de sinaasappelboer die in de hitte gewerkt heeft voor jouw pak sap. Alleen al voor ons ontbijt zijn vele mensen in touw geweest. 

Zo hebben we veel aan elkaar te danken, als mensen wereldwijd. We staan er eigenlijk nooit bij stil – maar die vele onbekenden maken zo deel van ons leven uit. Wanneer we dat waarderen: die kop koffie, de geurige rijst, de bananen; dan mogen we dat ook wel tot uitdrukking brengen in een eerlijke prijs. Want als er iets waardevol is, is het goed eten. In onze tijd geven we veel gemakkelijker geld uit aan elektronica en aan kleding. Maar de basis van ons leven is toch: voeding.

Wat ontvangen wij veel goeds via al die mensen , ver van ons vandaan. Daar mogen wij ook iets goeds tegenover stellen. Change the world cooking: elke dag weer. Zó makkelijk kan het zijn.