donderdag 2 januari 2014

Dromen, durven, doen!

Wat kan een mens vreemde dingen dromen. In je dromen ontstaat een nieuwe wereld waarin alles kan. Soms kun je er om lachen of brengt het troost, soms zijn het nachtmerries. Zorgen en gepieker van overdag kunnen doorwerken in de nacht. Wat is het dan een opluchting als je wakker wordt en gewoon in je bed ligt.

Maar niet alleen ’s nachts, ook overdag dromen we: dagdromen. Vaak doen mensen daar wat geringschattend over: dagdromen is niet nuttig en alleen maar fantasie die je niet verder brengt. Maar wat zou een mensenleven zijn zonder dromen? Kinderen hebben dromen over later. Die dromen zijn niet altijd zo realistisch, maar ze ontstaan van uit een heel reëel verlangen. Een mens heeft toekomstperspectief nodig om te kunnen leven: dat je ergens naartoe leeft, dat er iets is om je op te verheugen! Dat geeft richting en kwaliteit van leven.

ML King, foto van Wikipedia

Er zijn mensen die met zulke dromen de geschiedenis een heel nieuwe wending gaven. “I have a dream”, zei Martin Luther King.  “Ik heb een droom dat mijn vier kleine kinderen op een dag in een land zullen leven waar ze niet zullen worden beoordeeld op de kleur van hun huid maar op hun karakter.” Het was toen een heel onrealistische droom en King’s droom is nog lang niet helemaal uitgekomen. Nog steeds worden mensen beoordeeld op hun uiterlijk, op hun huidskleur. Maar er is wel veel veranderd sinds King vertelde van zijn dagdroom.

Afgelopen jaar overleed een andere grote dromer: Nelson Mandela. In een tijd van dreigende burgeroorlog droomde hij van vrede en zei hij: “Gooi al je speren, geweren en wapens in de oceaan. Want vanaf nu zullen we in vrede leven.” Zulke dromen kunnen de geschiedenis een totaal nieuwe draai geven.

Nelson Mandela, foto van Wikipedia

Dromen zijn de zaden van de verandering.
Niets groeit zonder zaad,
en niets verandert zonder een droom.

Debby Boone

Dromen geven kracht. Ze geven moed, ze geven richting. Ze maken, dat je weet waar je naar toe wilt, hoe het volgens jou bedoeld is. Dat is dan niet een dagdroom om wat bij weg te dromen, maar een impuls waardoorje leven richting krijgt. Een kind dat droomt van iets duurs moet een baantje zoeken en leren sparen. Een jongere die droomt van een bepaalde baan, moet zijn huiswerk maken en zijn energie erin steken. Sommige dromen zullen anders uitpakken. Je leert misschien dat rijk worden niet zozeer met je bankrekening te maken heeft, als wel met liefde en gezondheid. Zo brengen je dromen je verder, al gaat het soms anders dan je denkt.

De titel van dit stukje is de titel van een boek. Ben Tiggelaar schreef het  om mensen te helpen hun dromen waar te maken. Want veel mensen blijven hangen in dromen. Dit boek nodigt uit om je dromen om te zetten in daden. In dat boek gaat dat vooral om dromen op persoonlijke vlak. Dagblad Trouw wijdde vandaag een hele pagina aan mensen die in 2014 hun droom waar maken.

Dromen, durven en doen: de dromen van ons persoonlijk leven én de grote dromen voor onze wereld, zoals vrede en duurzaamheid. Dat wij in dit nieuwe jaar de vele kansen grijpen om te dromen, te durven én te doen!

Er is geen toverfee
die maatschappelijke verandering brengt.
Verandering komt alleen tot stand
door daadkracht van individuen.

Winona Laduke