donderdag 26 december 2013

Een boom met een boodschap

Kerstbomen zijn er in soorten en maten. Bij de bakker hangen er kerstkransjes in, bij de dierenwinkel vetbollen en pindaslingers voor de vogels. Tegenwoordig zie je steeds meer creatieve varianten op de traditionele kerstboom. Zo zijn ze er van hout of metaal en op facebook zie ik allerlei ideeën langskomen. Er zijn bomen bij van kurken of bierflesjes, van pakpapier, boeken of eierdozen. Het mooie van deze alternatieven is dat je er geen bomen voor om hoeft te hakken. Want als ik heel eerlijk ben, is dat de niet leuke kant van die kerstbomentraditie. Langzamerhand merk je dat de boom gaat uitvallen en het opgeeft: het is dan een dode boom.
Oorspronkelijk is de symboliek van de kerstboom juist, dat deze groen blijft ondanks winter, donker en kou. De spar of den staat voor de bijzondere overlevingskracht van de natuur en zo gaat de kerstboom terug op het oude Germaanse midwinterfeest. Pas na de reformatie krijgt de kerstboom een plekje in het christelijke kerstfeest. Dat wordt ook juist na de langste nacht gevierd, wanneer mensen verlangen naar licht. De boom met lichtjes symboliseert de geboorte van Jezus, die in de bijbel ‘het licht der wereld’ genoemd wordt.

kerstboom in de etalage van Babooka in Leiden

De kerstboom is nu vooral decoratief. Dat geldt ook voor de meeste alternatieve bomen. Maar sommige hebben iets extra’s. Boekhandel Babooka in Leiden heeft een boom van papier in de etalage staan. Daarin zijn bladzijden van een boek uit hun assortiment verwerkt, met wijsheid uit popsongs. Zo staat de boom symbool voor Kerstmis als feest van de liefde, met woorden van deze tijd. Dit is een boom met een boodschap.

Let there be love
Love and let love
If you love somebody set them freeOp facebook kwam een andere betekenisvolle kerstboom langs, met een kerstbal in de vorm van onze aarde. Er staat maar één woord boven: breekbaar. De boodschap van deze boom is duidelijk: ieder die een kerstboom opgetuigd heeft, weet dat kerstballen kwetsbaar zijn. Van onze aarde zijn we ons dat vaak helemaal niet bewust. Deze boom wijst ons op de breekbaarheid van de aarde. De boodschap van deze boom is dat we moeten zorgen voor wat fragiel is. Dit is typisch een kerstgedachte want het pasgeboren kind in de kribbe was ook in alle opzichten kwetsbaar.
Ik kijk naar mijn eigen kerstboom. De versiering is handgemaakt, veel dingen zijn gekocht in de wereldwinkel. Zo draagt onze boom ook een boodschap uit: de boodschap van recht en gerechtigheid. Veel versiering kreeg ik van vrienden en familie. Dat is de andere boodschap van onze kerstboom: vriendschap en verbondenheid.

Van oudsher is de kerstboom een boom met een boodschap. De boodschap is oud én nieuw tegelijkertijd. De kerstboodschap heeft te maken met liefde, vrede en vriendschap. Ook met zorg voor wat kwetsbaar is. Laat die boodschap een opdracht zijn voor 2014!