donderdag 13 maart 2014

Vrouwen, beweging en dominostenen

Het hele leven is niks anders dan beweging. Ons hart dat slaat, onze adem die gaat: beweging. De zon die opkomt en ondergaat, de aarde die draait: beweging. Nu het zulk prachtig voorjaarsweer is, ervaren we hoe de hele natuur in beweging komt: de bloembollen bewegen zich naar het warme voorjaarslicht toe, alle sappen in de boomstam bewegen omhoog zodat de boom in nieuw leven uit kan breken. De natuur is een doorgaande beweging: groei, vruchtdragen, afsterven en zaad dat weer opkomt. Alles wat leeft, verandert. Alles wat leeft is in beweging ... nooit staat het stil.


Het mensenleven is ook een doorgaande beweging. Het begint bij een kracht die jou het leven in stuwt, uit het donker naar het licht. En hoe klein en hulpeloos en pasgeboren mensenkind ook is: het begint meteen te bewegen, de longen vol lucht. Al gauw wil een baby zich omrollen, kruipen, staan en lopen ....Zo groeit een mensenkind verder en verder en kan het zich steeds gerichter en doelbewuster bewegen.

Niet alleen ons lichaam is in beweging; ook onze gedachten en gevoelens. Steeds weer worden we uitgedaagd om opnieuw over dingen na te denken, om nieuwe dingen te leren en te doen. Leven, dat is in beweging blijven. Want niet alleen wij, maar ook de samenleving, de maatschappij is in beweging. Onze kinderen groeien anders op dan wij. Toen ik een kind was waren er nog geen computers, was er geen internet en niemand had een smartphone. De schoolboeken waren nog in zwart wit en de TV ook.

Niet alleen de dingen zijn veranderd, ook het wereldbeeld en onze ideeën. De wereld is groter geworden: via televisie en internet en via mensen uit andere landen en culturen die in ons land zijn komen wonen. Zo zijn ook onze meningen in beweging, onze gedachten en ideeën. Soms is al die beweging en verandering lastig en moeilijk, zouden we meer vastigheid en duidelijkheid willen. Maar alles wat leeft, is in beweging en verandert. Dat is ook een uitdaging, een leerproces. Je denkt als kind anders dan als volwassene; je wordt wijzer in je leven.

In mijn werk als predikante kom ik veel vrouwen tegen: vrouwen in beweging, sterke vrouwen. Het zijn vrouwen met en zonder kinderen, vrouwen die buitenshuis of binnenshuis werken, vrouwen die vrijwilligerswerk doen of studeren, getrouwde vrouwen, gescheiden vrouwen of vrouwen die hun man verloren. Het zijn allemaal vrouwen in beweging, die veranderen en groeien en tot dingen in staat zijn die ze zelf nooit hadden gedacht.

Vrouwen, gewoon in mijn straat, om de hoek, of vrouwen in mijn familie .... vrouwen die je kunnen inspireren. Zoals mijn oma. Zeven kinderen had ze, en nog pleegkinderen erbij. Ze maakte als moeder van dat hele gezin de oorlog mee, moest evacueren uit haar huis en ondanks alles was levenslang haar lijfspreuk: ‘Waar een wil is, is een weg’. Zij was niet iemand die bij de pakken neer ging zitten, die het opgaf, maar ze zocht altijd naar een uitweg, naar mogelijkheden.

Mijn oma was een gewone vrouw, maar tegelijkertijd een sterke en bijzondere vrouw. Afgelopen week kreeg ik een brief van Stichting vluchteling over sterke vrouwen, vrouwen die niemand kent - geen Hillary Clinton of koningin Maxima - maar wél onvervalste heldinnen. Vrouwen die vreselijke dingen doorstaan hebben, maar ondanks dat in beweging komen om anderen te helpen en moed te geven.


Aletta Jacobs

Daar waar één mens in beweging komt, kan er heel veel gebeuren. Vrouwen als Florence Nightingale en Aletta Jacobs hebben heel wat in beweging gezet. Het is als met dominosteentjes: als ze alleen staan, kunnen ze niet veel doen. Maar als ze naast elkaar staan en ze tikken elkaar aan, dan komen ze allemaal in beweging. Door zelf in beweging te komen kun je anderen in beweging zetten.


afbeelding gevonden op internet

Wij, gewone vrouwen – maar dit geldt uiteraard ook voor mannen - kunnen in beweging komen: in onze eigen familie, onze eigen buurt, op ons werk, in ons dorp, onze stad. En we kunnen anderen in beweging zetten. Waar een wil is, is een weg ... een weg naar een goede toekomst voor ieder mens.

Dit blog is een ingekorte versie van de speech die ik op 8 maart 2014 heb gehouden ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag in Barneveld met als thema: "Vrouwen in beweging"