donderdag 24 september 2015

Denken aan vlinders

Zo ineens kan het gebeuren, dat je met een nieuwe start te maken krijgt. Vanwege verliefdheid, zwangerschap, ontslag, scheiding, een nieuwe baan, pensioen, ziekte of overlijden van een naaste. Het leven geeft steeds weer een andere situatie, steeds een nieuwe start. 

Soms verheug je je daar op. Verlang je ernaar. Kun je niet wachten tot het zover is: elke maand weer hopen dat je nu toch echt zwanger bent, of verlangen naar dat verlossende telefoontje dat je geslaagd bent, verlangen naar een liefde die beantwoord wordt of naar het einde van behandelingen , dat je patiënt af bent.

Maar het kan ook iets zijn wat zomaar op je pad komt, wat je overkomt. Een ongeluk, een ziekte … een mens is kwetsbaar en het evenwicht in ons leven kan gemakkelijk verstoord worden. Soms moet je een nieuwe start maken, maar je kunt het niet, je durft het niet. Een nieuwe start vanuit verdriet brengt angst en onzekerheid. 

Trouwens ook een vrolijke nieuwe start brengt vaak onzekerheid met zich mee: het nieuwe is altijd onbekend, en veranderingen zijn vaak spannend. Veel mensen houden niet van veranderingen. Je weet wat je hebt en niet wat je krijgt …. het oude is veilig en vertrouwd.
Maar:

Als er niets zou veranderen, zouden er geen vlinders zijn.Soms gelooft een mens niet meer in vlinders, kunnen mensen zich niet voorstellen dat hun situatie nog licht en vrolijk kan worden. Voor altijd een rups. Het is ook onvoorstelbaar. Je bent een rups, aan de aarde gebonden. Moeizaam kruipend van blad naar blad. Je verstopt je in een cocon, en als je dan wakker wordt – heb je vleugels, kun je vliegen, licht als een veertje.


Voor mij is een van de belangrijkste dingen van geloven, het geloof in verandering. Dat we ons niet neerleggen bij wat was, maar vooruit kijken en werken. De bijbel staat vol veranderings-verhalen: en dat begint al op de eerste bladzijde: de aarde woest en leeg, en dan doet God het licht aan … Dan wordt alles anders, een heel nieuwe start, een nieuwe toekomst. Dat verhaal is geen geschiedenis, maar een verhaal voor ons, hier en nu, een verhaal over een nieuw begin en verandering.

Geloven betekent: we krijgen steeds de mogelijkheid om opnieuw te beginnen. Elke dag aannemen als de mogelijkheid tot een nieuw begin. ‘Wie gelooft gaat van begin naar begin’, zegt broeder Roger van Taizé. Jesaja schrijft (als lied 809 door Huub Oosterhuis opgenomen in het liedboek):
Blijf niet staren op wat vroeger was, 
sta niet stil in het verleden, 
ik, zegt Hij, ga iets nieuws beginnen..
het is al begonnen, merk je het niet? 

naar Jesaja 43: 18 en 19

Laten we onszelf en elkaar niet vastpinnen op het verleden. Laten we niet vast blijven zitten aan gemaakte fouten, aan gemiste kansen, aan hoe het nu eenmaal is en altijd was. Laten we niet bang zijn voor verandering, maar denken aan de vlindersEen tekst van broeder Roger uit Taizé:

Als we bij elke dageraad
de nieuwe dag zouden aannemen
als een begin van een nieuw leven ...
Wie op weg gaat met God
gaat van begin tot begin.