donderdag 18 mei 2017

De eenvoud van de stilte

Er zijn er honderden van. En nog wel mooiere dan deze. Want hier geen beroemde fresco's of glas-in-lood ramen. Dit is zomaar een oud Romaans kerkje in Frankrijk.

De muur zit vol vochtplekken, de vloertegels liggen scheef en vele zijn gebroken. De stoelen hebben witte 'sokjes' aan: ze hebben in het water gestaan. Voor in de kerk is een eenvoudig, grijs geschilderd altaar. Hier geen uitbundige kleuren, geen glans van goud of zilver.

In al zijn eenvoud en haveloosheid is dit kerkje mij bijzonder dierbaar. Het staat vlak bij Taizé, op loopafstand. Als ik een week in Taizé ben, is dit een plek waar ik graag kom.


Hier is het stil. En terwijl ik hier zit, in de koele beschutting van deze kleine kerk, realiseer ik mij wat dit voor plek is. Want in dit kerkje zijn in de loop der eeuwen vele pasgeborenen gedoopt, zijn huwelijken gesloten en rouwdiensten gehouden. Op de grond getuigen grote stenen platen daarvan. Deze grote stenen grafplaten zijn erg afgesleten, maar je kunt soms nog een naam of een jaartal lezen, bijvoorbeeld 1687 en 1776. Hier kwamen én komen mensen met hun geluk en met hun verdriet. Hier is gelachen en gehuild, hier zijn vreugde en verdriet gedeeld.

Ook in Frankrijk is de ontkerkelijking groot. Deze kerken zullen weinig meer gebruikt worden en nog maar zelden vol zitten. Toch is een plek als deze, ook en juist in onze tijd zó nodig: een plaats van stilte. Van ervaren dat je niet alleen bent, plekken waar je iets van de nabijheid van iets groters en hogers kunt ervaren. En dan niet in de dogma's en de regels, de pracht en de praal – maar in de eenvoud van de stilte.


Op het altaar staat een bos bloemen en brandt een lichtje. Iemand zorgt daarvoor met liefdevolle aandacht. De deur staat overdag altijd open. Je hoeft hierbinnen niks. Niemand die hier iets van je verlangt of verwacht, enkel dat je de stilte respecteert. Maar hier, in deze stilte is ruimte. Voor jou, voor je vragen, je emoties, je wanhoop en je hoop, je angst en je vertrouwen.

Van mij hoeven mensen niet in allerlei dogma's te geloven of aan allerlei kerkelijke regels te voldoen. Maar wat zou het mooi zijn als dit soort eeuwenoude plekken toch bewaard bleven. Als er ruimte blijft voor stilte, voor bezinning, voor het verlangen.


De kerk heeft vaak fouten gemaakt, veel beperkte mensenkennis tot eeuwige dogma's verheven, veel mensen gekwetst en afgewezen. Maar zij was ook de hoedster van de stilte, zij geeft ruimte aan vragen van het  'waarom' en 'waartoe'. In onze drukke, volle tijd nog nét zo nodig als vroeger … of misschien wel méér nodig dan ooit.